Eroare monumentală la sărbătoarea “Înstruțatul Boului”. Au înstruțat un parlamentar în locul boului

3043

În localitatea Căianu Mic, din Bistrița-Năsăud, an de an, în a doua zi de Rusali, are loc o frumoasă sărbătoare agrară, prilej cu care tinerii se maschează, dansează, strâng în brațe fete și pun pe capul unui bou o cunună de flori.

În acest an, din greșeală, niște tineri au înstruțat un parlamentar, în locul boului.

“Ni s-a spus la toți flăcăii care eram mascați să mergem să căutăm un bou pentru a-l înstruța și că cel care-l va aduce pe cel mai frumos și mai mare, va primi un premiu. M-am luat cu prietenul meu Ghiță Prostea și-am început să căutăm în stânga-dreapta. La un moment dat au venit mai mulți politicieni ai patriei, în frunte c-un parlamentar. Îl mai văzusem eu pe la tv. Cum l-am văzut, cum am pus mâna pe bou! L-am ademenit mai îndărăt spunându-i că vrem să fraierim statul c-o afacere bună și repede a pus botul. Neatent fiind, cu gândul la milioanele de euro cu care va fura statul, l-am înșfăcat ușor. N-am găsit unul frumos, așa ca vecinul meu Boureanu, dar eram siguri însă că am tras lozul cel mare și că am găsit cel mai mare bou din zonă. La început s-a opus, dar prietenul meu e luptător K1 și l-a convins ușor să cedeze. I-am pus cununa de flori pe cap si l-am dus la organizatori.

Când ne-au văzut cu el, organizatorii să leșine, nu alta! Că cică ei vor un animal și să-i dăm drumul omului. Cine să-i mai și-nțeleagă?  Ba vor boul, ba nu-l mai vor! I-am dat drumul, ce era să facem!”, povestește nedumerit și cu ochii umeziți, Ionel Cornuleț.

Imediat ce au auzit de incident, autoritățile locale și-au cerut scuze, în numele tinerilor, pentru eroare, motivând că năzdrăvanii nu sunt de-ai locului și nu cunosc bine obiceiul. Pentru a fi siguri că nu vor pierde locul la ciolan pe perioada mandatului, dar și pentru a spăla rușinea celor care au avut tăria să-l recunoască pe parlamentar după adevăratul chip, l-au făcut cetățean de onoare al comunei.