Ciomu reloaded: Un român și-a pierdut cocoșelul în Miercurea Ciuc

1761

După cazul șocant de la Cluj unde un medic a refuzat să trateze o fată pentru simplul fapt că aceasta nu vorbea limba română, ci doar maghiara, un nou caz șochează opinia publică.

Unui roman i-a fost amputat penisul în Miercurea Ciuc din cauză că nu știa cum să-i spună în maghiară medicului ce-l doare.

“Era o seară așa de linistită că nici musca nu se auzea. Poate doar drujbele lui Verestoy Attila. Asta până a venit zevzecul ăsta țipând ca din gură de șarpe ceva în română. Firește că n-am înțeles! L-am întrebat în maghiară ce-i cu el, dar s-a uitat la mine ca boul la poarta nouă. Nu știu de ce, dar așa se uită toti românii când vorbesc în maghiară cu ei.

Eu fiind băiat finuț de felul meu și poliglot am zis să încerc în altă limbă de circulație internațională poate scot ceva de la el. Asa că l-am întrebat în chineză, turcă și rusă, dar el era tot cu treaba lui. Striga întruna “Ur-Zika” și arăta cu mâna spre cocoșel. Când am auzit Zika, pe loc am scos bisturiul și i-am retezat cocoșelul.

Doar nu era să las să se împrăștie virusul Zika în țară!

Mai apoi a venit un translator și mi-a explicat că de fapt tipul își dăduse pe cocoșel cu antigel să și-l mai dezghețe, că deh aici în Miercurea Ciuc este mai frig și altfel nu pornește, apoi l-a luat cu urzicături. Cine știe. O fi fost antigel made in China.”, ne povestește medicul în limba maghiară, vizibil afectat de situație.

Întrebat de reporteri de ce n-a vorbit cu pacientul în română, medicul a replicat isterizat: “Nem értem!” și dus a fost.

Autoritățile se gândesc serios acum să introducă în Ardeal limbajul surdo-muților ca materie de studiu obligatorie în școli, în locul limbii române și a limbii maghiare, în speranța că în felul acesta barierele de limbă vor dispărea, iar astfel de situații nefericite vor putea fi evitate pe viitor.